Második nem filmklub - 5. vetítés: Tudatlan tündérek

2017. MÁJUS 12. PÉNTEK 18:00
_________________________________________________________________________

"Második nem" Filmklub - 5. vetítés

Várunk minden érdeklődőt május 12-én a Reanimatio Házban, ahol a 2001-ben készült Tudatlan tündérek c. filmet vetítjük Ferzan Ozpetek rendezésében. A film kapcsán Takács Mária filmrendezővel beszélgetünk.

Belépő: 400 Ft


Tudatlan tündérek
(feliratos, olasz-francia filmdráma, 106 perc, 2001)

Antonia autóbalesetben elhunyt férje után nyomoz: a férje "második" életével kénytelen szembesülni és az imádott Massimo (Andrea Renzi) fiú-szeretőjével (Stefano Accorsi). Közösség és idegenkedő felső osztálybeli hölgy vizsgázik toleranciából, megértésből, befogadásból, hagymavágásból.
(forrás: port.hu)


Takács Mária

(1973. április 14. –) dokumentumfilm rendező, videós újságíró, LMBT-aktivista. A 2000-ben alapított Budapesti Leszbikus Filmbizottság tagja. Az Eklektika Tánciskola (2004), az Eltitkolt évek (2009) és a Meleg Férfiak Hideg Diktatúrák (2015) című dokumentumfilmek rendezője, a Falusi románc (Meleg szerelem) (2008) című film operatőre.
(bővebben: https://hu.wikipedia.org/wiki/Takács_Mária_(filmrendező)


A "Második nem" Filmklubról:

Az esztergomi Eurohíd Alapítvány által üzemeltetett Reanimatio Házban márciusban indult egy összesen hat alkalmas, tematikus filmklub. A vetítéssorozat hiánypótló szerepet tölt be Esztergom életében, mivel a városban hosszú évek óta nincs már mozi.
A "Második nem"-re keresztelt filmklub a közhasznúság jegyében aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi problémákra reflektál. Csupa mai, női sorsokat bemutató filmeket gyűjtöttek össze az ún. "art" filmek kategóriájában.Olyan műveket választottak, melyek hitelesen és igényesen mutatják be témájukat, és melyeket túl sokan nem ismernek.
A "Második nem" elnevezés Simone de Beauvoir azonos című esszékötetére utal, mely a társadalmi nemeket vizsgáló tudományág (gender studies) egyik alapvetésévé vált. Az írónő saját korával bezárólag elemzi a női szerepek kialakulását és változásait. A filmklub a 2000-es évektől veszi fel a fonalat ugyanebben a témában. Fontosnak tartják a női szerepköröket naprakészen, sokoldalúan, szélsőségektől mentesen, és folyamatként bemutatni, hogy valamilyen átalakulásban és fejlődésben lévő helyzetként váljon láthatóvá a közönség előtt.
A vetítéseket megelőzően rövid beszélgetéseket és előadásokat hallgathatnak meg a nézők a konkrét filmmel vagy általánosságban a választott témával kapcsolatban. A felkért előadók között szociológus, pszichológus, filmkritikus és író is van.


A rendezvénysorozatot az NKA támogatja.

FaLang translation system by Faboba