Második nem filmklub 4. - Két nap, egy éjszaka

2017. ÁPRILIS 28. PÉNTEK 18:00
_________________________________________________________________________

"Második nem" Filmklub - 4. vetítés

Várunk minden érdeklődőt április 28-án a Reanimatio Házban, ahol a 2014-ben készült Két nap, egy éjszaka c. filmet vetítjük Marion Cotillard főszereplésével. A film kapcsán Kubiszyn Viktor filmkritikussal beszélgetünk.

Belépő: 400 Ft


Két nap, egy éjszaka
(belga filmdráma, 95 perc, 2014)

Sandra (Marion Cotillard) évekig dolgozott egy gyárban, de néhány hónapos betegszabadsága után főnöke lehetetlen feladat elé állítja: csak akkor jöhet vissza, ha rábeszéli kollégáit, hogy azok mondjanak le az év végi bónuszukról. A cég indoklása szerint nincs forrás egyaránt a bónuszokra és Sandra fizetésére. A gyenge, megalázott nő szembeszáll az őt elbocsátó vállalattal: a hétvégét kollégái győzködésével tölti, hogy félelmeit és saját korlátait leküzdve új emberként nézzen szembe hétfőn reggel a feletteseivel. (forrás: port.hu)

Magyar feliratos előzetes:
https://youtu.be/foW-3URqd1g


Kubiszyn Viktor

(Miskolc, 1979. november 16. –) magyar író, újságíró. A kétezres évek elején filmes újságíró, filmkritikus.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kubiszyn_Viktor
https://www.facebook.com/viktorkubiszynofficialhun/?fref=ts


A "Második nem" Filmklubról:

Az esztergomi Eurohíd Alapítvány által üzemeltetett Reanimatio Házban márciusban indult egy összesen hat alkalmas, tematikus filmklub. A vetítéssorozat hiánypótló szerepet tölt be Esztergom életében, mivel a városban hosszú évek óta nincs már mozi.
A "Második nem"-re keresztelt filmklub a közhasznúság jegyében aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi problémákra reflektál. Csupa mai, női sorsokat bemutató filmeket gyűjtöttek össze az ún. "art" filmek kategóriájában.Olyan műveket választottak, melyek hitelesen és igényesen mutatják be témájukat, és melyeket túl sokan nem ismernek.
A "Második nem" elnevezés Simone de Beauvoir azonos című esszékötetére utal, mely a társadalmi nemeket vizsgáló tudományág (gender studies) egyik alapvetésévé vált. Az írónő saját korával bezárólag elemzi a női szerepek kialakulását és változásait. A filmklub a 2000-es évektől veszi fel a fonalat ugyanebben a témában. Fontosnak tartják a női szerepköröket naprakészen, sokoldalúan, szélsőségektől mentesen, és folyamatként bemutatni, hogy valamilyen átalakulásban és fejlődésben lévő helyzetként váljon láthatóvá a közönség előtt.
A vetítéseket megelőzően rövid beszélgetéseket és előadásokat hallgathatnak meg a nézők a konkrét filmmel vagy általánosságban a választott témával kapcsolatban. A felkért előadók között szociológus, pszichológus, filmkritikus és író is van.


A rendezvénysorozatot az NKA támogatja.

Last modified on Sunday, 16 April 2017 17:23
FaLang translation system by Faboba